Iberico Rib Fingers - Jamaican Smoke Style

(0)
Beoordeel
Iberico Rib Fingers met Jamaicaanse Rookstijl - Recept en Bereiding
Rate from 1 to 5
  • Hoofdgerecht Hoofdgerecht
  • 4 personen 4 personen
  • Ongeveer 4 tot 5 uur Ongeveer 4 tot 5 uur

Ingredienten

  • 1,5 kg Iberico rib fingers (gebruik twee verpakkingen van ca. 750 g)
  • 2 el olijfolie of mosterd als binder
  • Dry rub:
    • 2 el bruine basterdsuiker
    • 1 el paprikapoeder
    • 1 tl cayenne of chili (optioneel voor extra pit)
    • 1 tl knoflookpoeder
    • 1 tl uienpoeder
    • 1 tl gemalen zwarte peper
    • 1 tl zout
    • ½ tl kaneel of piment (voor een jamaicaanse toets)
  • Voor het rookaroma:
    • Appelhout chunks of snippers
    • Gedroogde druivenranken (eventueel gecombineerd met fijngesneden wijnstok voor een zoetere rook)
  • Optionele glaze:
    • 3 el honing of ahornsiroop
    • 3 el barbecuesaus (bv. Sweet Baby Ray’s of een eigen mengsel)
    • 1 el appelciderazijn
    • 1 el rum of appelsap

 

Print

Bereidingswijze

  1. Voorbereiding: Verwijder eventuele vliesjes en overtollig vet van de rib fingers. Dep het vlees droog met keukenpapier. Meng de olijfolie of mosterd met de dry rub en verdeel dit over het vlees. Laat het mengsel minimaal 30 minuten, bij voorkeur tot 4 uur in de koelkast, intrekken.
  2. Indirect roken: Gebruik een kamado of smoker met indirecte verwarming. Stel de temperatuur in op 120–130°C. Voeg appelhout en een handvol gedroogde druivenranken toe voor rookontwikkeling. Plaats de rib fingers op het rooster zodat ze elkaar niet raken. Rook het vlees gedurende 2,5 tot 3 uur tot de interne temperatuur ca. 80–85°C bereikt. Na 1,5 uur kan het vlees eventueel één keer besproeid worden met appelsap of cider.
  3. Afwerking met glaze (optioneel): Bereid de glaze door de ingrediënten in een pannetje kort te verwarmen. Bestrijk de rib fingers gedurende de laatste 30 minuten royaal met de glaze. Verhoog de temperatuur in de kamado naar 140–150°C zodat de saus kan karamelliseren.
  4. Serveren: Laat het vlees 5–10 minuten rusten alvorens te serveren. Serveer direct, eventueel aangevuld met een garnering van limoenschil. Dit gerecht kan vergezeld worden van bijvoorbeeld IPA of donker bier, rum & cola, en bijgerechten als coleslaw of zoete aardappelfriet.