Lamslever bereidingen: gegrild en als saté
Lamslever bereid: gegrild en als saté
-
Hoofdgerecht
-
2
-
30-60 minuten
Ingredienten
- Gegrilde lamslever met appel-ui-compote
- 300 g lamslever
- 1 appel (bijv. Elstar of Jonagold), in blokjes
- 1 grote ui, in dunne ringen
- 1 el roomboter
- 1 tl honing
- 1 el appelazijn
- Zout en versgemalen peper
- Olie om te grillen
- Saté van lamslever in ketjapmarinade
- 300 g lamslever, in blokjes
- 3 el ketjap manis
- 1 el olie
- 1 teentje knoflook, geperst
- ½ tl sambal oelek
- ½ tl gemalen koriander
- Satéprikkers
Bereidingswijze
- Verhit de roomboter in een pan en fruit de ui tot deze glazig wordt.
- Voeg de appelblokjes, honing en appelazijn toe en stoof gedurende 10–15 minuten; breng op smaak met zout en peper.
- Dep de lamslever droog, bestrijk met olie en grill of bak op hoge temperatuur gedurende 1–2 minuten per kant; bestrooi met zout en peper.
- Schik de gegrilde lever en de appel-ui-compote op een bord.
- Meng voor de saté de ketjap manis, olie, geperste knoflook, sambal oelek en gemalen koriander; marineer de leverblokjes minimaal 1 uur.
- Rijg de gemarineerde lever aan prikkers en grill of bak op hoog vuur, ongeveer 1 minuut per kant, zodat de buitenkant karamelliseert terwijl de binnenkant mals blijft.
- Serveer de saté met eventueel overgebleven marinade en aanvullende bijgerechten zoals gebakken uitjes of een komkommersalade.
- Neem in acht dat lamslever snel droog wordt; daarom wordt aanbevolen deze licht rosé te bereiden.
NB. Links op de foto liggen nog wat rosé gegrilde bieflappen van Schotse Hooglander