Lamsprocureur à la Tataki, rosé lamsvlees met een lichte sojadip
Lamsprocureur à la Tataki, rosé lamsvlees met een lichte sojadip
-
Hoofdgerecht
-
2 personen
-
60 minuten
Ingredienten
- 2 el sojasaus (marinade)
- 1 el sesamolie (marinade)
- 1 el honing (marinade)
- 1 tl versgeraspte gember (marinade)
- 1 teentje knoflook, geperst (marinade)
- 1 el rijstazijn of vers limoensap (marinade)
- Versgemalen zwarte peper (naar smaak, marinade)
- 2 el sojasaus (dipsaus)
- 1 tl sesamolie (dipsaus)
- ½ tl honing (dipsaus)
- ½ tl rijstazijn of limoensap (dipsaus)
- Optioneel: snufje chilivlokken of enkele druppels yuzu (dipsaus)
- 1 el geroosterd sesamzaad (garnering)
- 1 lente-ui, in flinterdunne ringetjes (garnering)
Bereidingswijze
- Voorbereiding: Haal het vlees 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast. Meng de marinade-ingrediënten en wrijf het vlees goed in. Laat het vlees 30-45 minuten op kamertemperatuur marineren.
- Kamado instellen: Stel de Kamado in op een directe hitte van 220-250 °C. Gebruik bij voorkeur een gietijzeren rooster en voeg eventueel een klein stukje kersen- of appelhout toe voor een subtiele rooktoon.
- Snel dichtschroeien: Dep het vlees licht droog met keukenpapier en schroei het gedurende 3 tot 4 minuten aan alle zijden. Het doel is een kerntemperatuur van 48-50 °C, met een gekleurde buitenkant en een rosé binnenkant.
- Rusten: Laat het vlees 10–15 minuten rusten, idealiter losjes afgedekt in folie of op een rek. Meng tijdens het rusten de ingrediënten voor de dipsaus.
- Serveren: Snijd het vlees flinterdun tegen de draad in. Rangschik de plakjes op een bord en bestrooi met geroosterd sesamzaad en lente-ui. Serveer met de voorbereide dipsaus.