
Lamsschenkel Stoof uit de Dutch Oven
Lamsschenkel Stoof uit de Dutch Oven
-
Hoofdgerecht
-
4 personen
-
4 uur bereidingstijd
Ingredienten
- 4 lamsschenkels
- Rozemarijn
- Olijfolie
- Droge kruidenrub
- 2 uien
- Gedroogde tomaat
- 12 groene olijven
- 200 ml water
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Zet de lamsschenkels een uur van te voren in de kruidenrub.
- Stook je kamado of barbecue op tot 100-120°C (indirect). Is de temperatuur stabiel, voeg dan rookhout toe. Ik koos voor appelhout en een heel klein beetje eiken.
- De lamsschenkels een uur lang roken rond de 100°C. De Dutch Oven moet op temperatuur komen, dus plaats deze alvast op het rooster.
- Na een uur doen we een dun laagje olijfolie in de Dutch Oven. De blaadjes rozemarijn van de takjes ritsen en deze in de olie bakken. Als de rozemarijn blaadjes mooi krokant zijn, halen we ze met een tang uit de hete olie. De olie heeft nu meer smaak meegekregen en de blaadjes kun je straks als crispy garnering gebruiken.
- De lamsschenkels plaatsen we nu in de Dutch Oven. Draai ze met regelmaat met de tang rond, zodat ze rondom mooi bruin zijn.
- De uien en de knoflook voegen we toe en deze goed tussen de schenkels doorroeren. Voeg vervolgens de gedroogde tomaten en de olijven toe. Draai het vlees nog een keer om en voeg het water toe. Nu mag het deksel op de Dutch Oven.
- Hou de kamado of barbecue voor de komende 3 uur op ongeveer 90°C. De Dutch Oven mag namelijk niet gaan koken.
- Controleer na ca. 2 uren of het vlees al loskomt van de schenkel. Zo niet, dan blijf dan vooral nog even geduldig.
- Op het moment dat het vlees echt goed loskomt van het bot, halen we de Dutch Oven voorzichtig met handschoenen (!) van de kamado of barbecue. Maak je keuze om de lamsschenkel met bot te serveren of meer als ‘pulled lamb’. Aan tafel en genieten maar!